Matkaraportti Tansenista

Lähdimme matkaan Kathmandusta kohti Tansenia heti aamusta. Kolmetoista tuntia ja 300 kilometriä myöhemmin Tansenin valot loistivat vuoren rinteellä, ja pian meidät otettiin lämpimästi vastaan Tansen Mission Hospitalissa. Matka oli kieltämättä pitkä, mutta maisemat sitäkin upeampia!

Tansenin sairaala Nepalissa

Tansenin sairaala sijaitsee Mahabharatin vuoriston harjalla Himalajalla, kuva Sanna Sutinen

Tavallinen päivä sairaalassa

Tansenin sairaala perustettiin vuonna 1954, ja nykyään sairaalan alueella työskentelee noin 400 nepalilaista työntekijää ja lisäksi lähetystyöntekijöitä useasta eri maista. Vuonna 2015/16 sairaalassa oli lähes 100 000 poliklinikkakäyntiä, 13 000 vuodepotilasta, 8000 leikkausta ja 2300 synnytystä.

Jokainen aamu alkoi 7.45 raamatunkohdalla ja rukouksella. Rukoilimme sekä työpäivän että tietyn ammattiryhmän puolesta, joka vaihtui päivittäin (esim. hoitajat, siivoojat, laitehuoltajat tai lääkärit). Sen jälkeen kuuntelimme aamuraportin ja jakaannuimme eri poliklinikkoihin.

Aida, päivä ortopedialla:

Ensimmäiset päivät Mission Hospitalissa seurasin ortopedisia leikkauksia. Suurimmalla osalla potilaista oli tapaturmaisia murtumia tai huonosti luutuneita vanhoja murtumia, jotka eivät olleet konservatiivisella hoidolla parantuneet. Nepalissa yleisiä ovat moottoripyöräonnettomuuden tai puusta putoamisen seurauksena syntyneet murtumat ja sijoiltaanmenot. Lisäksi näin vaikeita polvi- ja lonkkanivelrikkotapauksia, jotka usein vaativat tekonivelen asennusta.

Sanna, päivä pediatrialla:

Aloitin sairaalaan tutustumisen pediatrialta. Suurin osa lasten sairauksista oli tuttuja jo Suomesta: gastroenteriittä sekä ylä- ja alahengitystieinfektioita kuten bronkiittia, bronkioliittia ja pneumoniaa. Lisäksi joukossa oli käärmeenpuremia, kaksivuotialla hammasperäinen paise ja yksittäisiä tuberkuloosi- ja HIV-potilaita. Osastokierron jälkeen siirryimme päivystyspolille. Samassa huoneessa oli kaksi tai kolme lääkäriä, joilla molemmilla oli omat potilaat. Vauhtia riitti!

Vastaanottohuone Tansenin sairaalassa Nepalissa

lääkärin vastaanottotila sairaalassa, kuva Katy Lillien

Tansen Mission Hospitalissa toimii myös pastoral-tiimi, joka tapaa jokaisen sairaalapotilaan. He arvioivat, onko potilaalla mahdollisuus maksaa sairaalahoito itse vai tarvitsevatko he tukea. Tiimiläiset myös rukoilevat potilaiden puolesta esimerkiksi ennen leikkauksia. Jokaiselle potilaalle lahjoitetaan Johanneksen evankeliumi, ja lapset saavat kristillisiä sarjakuvia, joissa seikkailee suloisia eläimiä

Aida, päivä gynekologialta:

Ennen Mission Hospitaliin saapumista minulla oli tavoitteena nähdä ainakin yksi alatiesynnytys ja yksi sektio. Onnekseni pääsin lopulta seuraamaan jopa kolmea alatiesynnytystä ja kuutta sektiota. Vaikka emme toisen vuoden opiskelijoina olekaan vielä koulussa käyneet naistentauteja eikä minulla ollut etukäteen paljoakaan käsitystä sektioista niin kuuden sektion seuraamisen jälkeen luulen tietäväni ainakin jotain. Lisäksi gynekologialla pääsin seuraamaan kohdunpoistoja ja kohdun laskelman leikkausta.

Sanna, päivä sisätaudeilla:

Jokaisella potilaalla niin sisätaudeilla kuin muuallakin on aina omainen mukana osastolla. Omainen huolehtii potilaiden wc-toimista ja pesuista sekä ruokailuista. Ilman omaista potilaat eivät voi jäädä osastolle. Osastokierto alkoi tehovalvonnasta. Huoneessa oli seitsemän sisätautipotilasta, joista neljän tulosyy oli osittain tai kokonaan alkoholista johtuva. Myös muulla osastolla oli erittäin paljon maksakirroosipotilaita komplikaatioineen. 

 

Naya suruwat – päihdetyötä Tansenissa

Alkoholiriippuvuus on Nepalissa suuri ongelma. Joissain kylissä jopa 60% aikuisista käyttää alkoholia haitallisella tasolla, ja alkoholi on myötävaikuttavana tekijänä monen sairaalaan joutuneen potilaan kohdalla. Alkoholijuomien markkinointia ei ole rajoitettu, ja teiden varsilla on runsaasti iloisenvärisiä alkoholimainoksia, eikä alkoholin ostamista rajoiteta ikärajojen tai kellonaikojen avulla.

Muutama vuosi sitten pastori Bishnu koki Jumalan kutsuvan häntä päihdetyöhön. Hän jakoi sydäntään muille ja sairaalalle perustettiin ensimmäinen tukiryhmä alkoholisteille. Tarve oli kuitenkin resursseja suurempi, ja niin perustettiin Naya Suruwat, yhdistys, jonka tarkoituksena on sekä alkaa tehdä päihdetyötä vertaistukiryhmien ja 12 askeleen ohjelman avulla, että tehdä yhteistyötä paikallisten päättäjien kanssa alkoholista johtuvien ongelmien vähentämiseksi.

Naya Suruwat toimii International Blue Cross:n (IBC) alla. IBC on kristillisiin arvoihin pohjautuva kansainvälinen järjestö, joka perustettiin vuonna 1886 Sveitsissä. Se toimii 38 eri maassa tavoitteena ennaltaehkäistä, hoitaa ja jälkihuoltaa alkoholin ja huumeiden aiheuttamia haittoja. IBC:n jäsenet toimivat kaikkialla maailmassa yhteistyössä paikallisten vaikuttajien kanssa, jotta yhteiskunnan rakenteet ja lainsäädäntö voisivat tukea päihdevapaata elämää. Jokaisella on oikeus henkiseen, hengelliseen, sosiaaliseen ja fyysiseen hyvinvointiin menneisyydestä, sosiaalisesta asemasta, uskonnosta tai varallisuudesta riippumatta.

Moni Naya Suruwatin hallituksen jäsenistä on nähnyt alkoholin haitalliset vaikutukset joko omassa perheessään, työpaikallaan tai omassa elämässään. Oli inspiroivaa nähdä niin monta innostunutta ja motivoitunutta ihmistä oppimassa yhdistyksen johtamisesta, motivoivasta haastattelusta ja 12 askeleen ohjelmasta. Naya Suruwatilla avautui mahdollisuus kohdata kaksi paikallista poliitikkoa ja keskustella heidän kanssaan alkoholin haitallisista vaikutuksista ja aloittaa yhteistyötä.

Millainen kokemus oli?

Sanna:

Kaiken kaikkiaan matka Nepaliin oli upea kokemus. Oli etuoikeus tutustua Tansen Mission Hospitaliin ja nähdä kuinka suurella sydämellä työntekijät palvelevat Jumalaa ja lähimmäistä haastavissakin olosuhteissa. Meidät otettiin sydämellisesti vastaa kaikkialla, ja nepalilainen ruoka, luonto ja erityisesti vieraanvaraiset ja ystävälliset nepalilaiset veivät kerta kaikkiaan sydämen:)

Aida:

Minulle mahdollisuus seurata lääkäreiden työskentelyä Tansen Mission Hospitalissa oli unelmien täyttymys. Olen pienestä tytöstä lähtien haaveillut ”lähetyslääkärin” työstä, joten vierailu lähetyssairaalassa merkitsi minulle paljon. Vaikka päivät sairaalalla olivat pitkiä ja osaltaan kuormittavia, sain mielenkiintoisen tilaisuuden seurata eri ammattiryhmien työskentelyä lähetyssairaalassa, nähdä paljon mielenkiintoisia potilastapauksia sekä motivaatiota jatkaa omia lääkäriopintojani. Lisäksi sain tutustua nepalilaiseen kulttuuriin, luontoon ja ihmisiin. Toivon, että vielä joku päivä pääsen palaamaan Nepaliin!

Rukouspyyntö

Välillä meillä on vain viisi leipää ja kaksi kalaa, mutta voimme antaa ne Jeesukselle ja pyytää että Hän siunaisi ne. Haluaisimmekin jättää sen rukousaiheeksi meille kaikille: Että Jeesus siunaisi Tansen Mission Hospitalin ja Naya Suruwatin eväät niin runsauden kuin puutteenkin aikoina.

Tue Tansenin sairaalan ortopedista toimintaa lahjoittamalla
Share This