Reino Pöyhiä ja Tapio Pitkänen kirjoittavat matkastaan, Mbeyan metropolin nopeasta kasvusta ja terveydenhuollon murroksesta suomalaisten lääkäreiden silmin.
Tansaniassa eletään hurjan väestökasvun aikaa: Dar es Salaamin väestön ennakoidaan nousevan nykyisestä 7 miljoonasta 50 miljoonaan vuoteen 2060 mennessä! Jos Dar-es-Salaam on kasvanut, on läntinen Mbeyakin levinnyt. Nykyisin Mbeyan metropolin väestöksi ilmoitetaan 650 000, mikä on 5 % suurempi kuin viime vuonna. Metropolin väestön ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2034 mennessä. Mbeyan seudun väkiluku on kuitenkin jo nyt yli 2 miljoonaa. Seurallemme tuttu tri Emmanuel Mwalumuli työskentelee gynekologina Mbeyan yliopistosairaalassa ja hänen puolisonsa Kasililika Mwalumuli (Alinanuswe) pediatrina Mbeyan keskussairaalassa.
Yliopistosairaalan tilat näyttävät varsin länsimaisilta. Rinteeseen sijoitetun sairaalan arkkitehtuuri hivelee silmiä. Massiivisiin kehityshankkeisiin kuuluvat 14 uuden leikkaussalin kompleksi ja avosydänkirurgian aloittaminen. Valitettavasti resurssointi palliatiiviseen hoitoon on edelleen niukkaa.
Reino luennoi kutsutusti yliopistosairaalan henkilökunnalle aiheesta ”Breaking Bad News”, joka keräsi luentosaliin ja etäyhteyksin n. 100 kuulijaa. Aihetta pidettiin mielenkiintoisena ja tärkeänä, sillä tansanialaiset lääkärit eivät saa elämänloppuvaiheen vuorovaikutuksesta lainkaan opetusta. Virvoittavinta oli kuitenkin osallistua Mbeyassa luterilaiseen messuun täydessä kirkossa: voi sitä laulun rikkautta, ylistyksen iloa ja julistuksen syvyyttä!
Iteten ja Mateman alueet
Iteten sairaalan pihamaalla kipittävät apinat! Niistä tuskin on uhkaa sairaalalle, mutta lähelle rakennettu valtionsairaala vähentää Iteten potilasmäärää. Iteten ylilääkärin tri Lee Mwakalinga ja sairaalan johtoryhmä (Management Commettee) rakentavat uutta sairaalaa suur-Mbeyan alueelle bussiaseman lähelle. Mbeya Lutheran Hospitaliin tulee modernit tilat ja laitteet sekä paikkoja yksityispotilaille! Se onkin nykytrendi! Joka paikassa rakennetaan kapasiteettia myös yksityispotilaita varten! Ortopedi Lee Mwakalinga tekee joka kuukausi viikon ajan potilastyötä Ilembulan sairaalassa.
Itetestä matka jatkui Mateman sairaalan kautta Nyasa-järven rantaan. Vaikkei järvessä uisikaan, Matema on ilman muuta pysähtymisen arvoinen paikka.
Elämän raadollisuus ja armollisuus kohtasivat
Ilembulaan saavuttiin suunnitellusti tuntien kuuman automatkan jälkeen. Mahataudin takia pian perustettiin Ilembulan sairaalan voimin vierastaloon Tapiolle oikea kotisairaala laskimoinfuusioineen – ehkä ensi kertaa Tansaniassa! Pian kantautui tieto Aidan Mtegan iäkkään äidin kuolemasta ja seuraavana päivänä vielä apulaispiispan traagisesta kuolemasta auto-onnettomuudessa! Saimme tuta, sekä mitä merkitsee elämän hauraus että miten hyvin Taivaan Isä meistä pitää huolta! Vatsatautipotilasta hoitivat saksalaislääkäri Werner Kronenberg ja sairaanhoitajat taitavasti, ja 4 päivän kuluttua potilas oli taas jalkeilla.
Saimme osallistua Aidan äidin surujuhlaan. Toden totta: meille kristityille kuolema on sekä surun aikaa että myös juhlaa siitä, että läheisemme on päässyt perille Taivaan kotiin!
Ilembulassakin kehitys on mennyt eteenpäin
Katsastimme llembulan tutun sairaalan. Paljon on menty eteenpäin muutamassa vuodessa. Sairauskertomus on digitaalinen, samoin kuvantaminen. Jälkimmäinen mahdollistaa etäkonsultaation. Uusi leikkaussalirakennus on valmistunut. Saksalaiskirurgi Kronenberg kaavaileekin Ilembulaan traumakeskusta ja haikailee halpaa TT-laitetta ensi vuodeksi. Rahoitus siihen täytyy saada Saksasta. Ja tietysti niitä yksityispotilaita pitäisi saada! Niillä voitaisiin rahoittaa palliatiivista hoitoakin, jossa kärsitään lääkepulasta rahoitusongelmien takia. Ajatus traumakeskuksesta on viisas: Ilembula sijaitsee suuren valtatien varrella ja tiellä ajetaan lujaa! Onnettomuuksien määrä tuntuu olevan kasvussa. Ilembulan sairaalalla on merkittäviä taloudellisia ongelmia, joten kaikki rahoitusmallit ovat tervetulleita.
Jackson Vegula on Ilembulan talouspäällikkönä edelleen mies paikallaan: iloinen, uuttera ja hyvät vuorovaikutustaidot omaava nuori mies, joka ei tunteja laske, kun sairaalan etuja ajetaan!
Palliatiivinen hoito on jotakuinkin samanlaista kuin aikaisemmin. Mutta ehkä se on uuden vision edessä: HIV potilaiden ennuste on parantunut uusien lääkkeiden myötä, eivätkä he enää muodosta palliatiivisen hoidon perusväestöä. Nyt pitäisi tunnistaa paremmin syöpää ja ohjata heidät palliatiiviseen hoitoon. Talousvaikeuksien ja koulutetun henkilökunnan puutteen takia Ilembulan palliatiivista hoitoa täytyy vielä joidenkin vuosien ajan tukea. Kohdealueita on 17. Vapaaehtoisia noin 50, mutta 2023 ei saatu yhteistä koulutustilaisuutta varojen puutteen vuoksi. Sairaala on auttanut kuljetuksissa, hieman lääkkeissä ja avokadoviljelmillä.
Ilembulassa käy jatkuvasti paljon ulkomaalaisia. Opiskelijoita ja valmiita ammattilaisia Ruotsista, Suomesta ja Saksasta. Poislähtöämme seuraavalla viikolla oli tulossa saksalainen plastikkoryhmä leikkaamaan viikoksi, pariksi ja opiskelijaporukka Ruotsista. Sairaala tarvitsee lisää tiloja vierasmajoitukseen. Pitkäaikainen ystävämme, pediatri Leena Pasanen tuli samoihin aikoihin Tansaniaan ja saapui Ilembulaan luovuttamaan talonsa sairaalan vieraiden käyttöön.
Dodoman yliopistosairaala
Reino kutsuttiin tutustumaan maan entisen presidentin, Benjamin Mkapan nimeä kantavaan, Dodoman yliopistosairaalaan (BMH). Päivän vierailun aikana esiteltiin upea ja melkein upouusi sairaalakampus, jossa halutaan kehittää tertiaaritason terveydenhuollon palveluja. Sairaalassa on jo nyt 30-paikkainen dialyysiyksikkö, moderni teho-osasto, kelpo leikkaussaliyksikkö ja kattava radiologinen osasto. Munuaissiirtoja on tehty yli 30, lasten luuydinsiirrot on aloitettu, samoin avosydänkirurgia. Kaikki tämä japanilaisten, italialaisten ja hollantilaisten opastuksella – mutta siis omin voimin! Tutustumisen yhteydessä sairaalan johto toivoi koulutusapua myös Suomesta. Sitä voisivat hyvin tarjota SKLS:n kollegat yksityishenkilöinä ja yliopistosairaalat yhteistyöprojekteina.
Antoisan matkan antoisa päätös
Matkamme huipentui vielä messuun ja tapaamisiin Dar es Salaamissa. Vanha ystävämme, tri Mpoki Ulisubisya tuli teelle hotelliimme. Daktari Mpoki tuli tutuksi projektiemme vuosina Tansanian terveysministeriön korkeimpana virkamiehenä. Tätä vakaumuksellista kristittyä ja Reino yhdisti vielä historia sydänanestesiologina. Yllätykseksemme Mpoki siirrettiin Tansanian suurlähettilääksi Kanadaan, josta hän on vastikään palannut sydänanestesiologiksi Muhimbilin sydänsairaalaan.
Kirjoittajat
Reino Pöyhiä, Palliatiivisen lääketieteen professori, Itä-Suomen yliopisto
Tapio Pitkänen, yleislääkäri, LKT
Tämä artikkeli on julkaistu Kristillisessä Lääkärilehdessä 1/2024