Jäsenlehden uusin numero on ilmestynyt. Lehden teemana on seuramme tarkoitus. Mukana myös muita mielenkiintoisia artikkeleita ja ilmoituksia! Alla toimitussihteerin ajatuksia – uusimman lehden voit kokonaisuudessaan lukea tästä. 

Mitä mieltä?

Toimitussihteerin palsta

En ole koskaan kokenut olevani väärässä. Selitän hieman: luen hyvän mielipidekirjoituksen ja omaksun siinä esitetyn näkemyksen. Ajattelen luonnollisesti olevani oikeassa. Seuraavana aamuna luen kuitenkin purevan vastineen ja mieleni muuttuu. Edelleen koen olevani oikeassa, nyt vain tiedän olleeni aiemmin väärässä. Väärässä olemisen kokemus siis pakenee meitä kuin imperfekti preesensiä.

Tarpeeksi kauan eri näkemyksiä kuultuani ajaudun usein siihen kolmanteen olotilaan, epävarmuuteen. En enää tiedä, vaan epäilen, otaksun, kallistun. Monista kiistakysymyksistä on todella vaikeaa muodostaa aidosti hyvin perusteltu mielipide. Jos joku luulee sen olevan helppoa, ei liene yrittänytkään. Löytyyhän maailmasta usein niitä, jotka ovat perehtyneet asiaan elämäntyönään ja ovat silti keskenään eri mieltä. Joku aina ajattelee maailman perustelluimmin toisin.

Tässä lehdessä käsittelemme seuran tarkoitusta. Vaikka meitä yhdistävät suomalaisuus, kristillisyys ja lääkäriys, emme silti ole kaikesta samaa mieltä. Haluaisin ajatella, ettei se ole pelottavaa. Jos käymme kukin nöyrästi ja rehellisesti dialogiin, voimme yhdessä kompastella eteenpäin. Kuten eräs kirjailija havainnoi: “Missä kaikki ajattelevat samoin, ei kukaan ajattele kovin paljon.”

Toisaalta missä kaikki ovat eri mieltä, suurin osa on enemmän tai vähemmän väärässä. Hyvinkin perusteltu vääryys on silti vääryys. Siksi kiista ei saa olla itse tavoite, vaan työkalu. Sen avulla meidän tulee ponnistella löytääksemme ykseyteen – muitakaan työkaluja kaihtamatta. Tuo ykseytemme on välttämätöntä, jotta maailma uskoisi Isän lähettäneen Pojan (Joh. 17). Sitä julistamaan sinut, minutkin ja etenkin meidät on kutsuttu. Huojennun, kun muistan, että Herramme itse ei pelkästään kehota tähän, vaan myös rukoilee ykseytemme puolesta. Sitä rukousvastausta saamme kukin vielä hämmästellä.

Juhani Junnila