Jäsenlehden uusin numero on ilmestynyt. Alla toimitussihteerin ajatuksia – uusimman lehden voit kokonaisuudessaan lukea tästä. 

Toimitussihteerin palsta: Hyvä vai kiva Jumala?

’Mitä ihmiset tarkoittavat sanoessaan: ”En pelkää Jumalaa, koska tiedän, että hän on hyvä”? Eivätkö he ole koskaan käyneet hammaslääkärissä?’

Näin kyselee kirjailija C. S. Lewis kirjassaan Muistiinpanoja surun ajalta, jonka hän kirjoitti vaimonsa kuoleman myötä. Yhä enemmän lääkäriltä odotetaan, että ongelmiin pitäisi löytyä helppo, kivuton ja mukava ratkaisu – vaikka se sellainen lääkekuuri, joka ystävälläkin auttoi. Niin, kukapa meistä ei toivoisi helppoutta?

Lewis haluaa kuitenkin muistuttaa, että hyvä ei ole yhtä kuin kiva. Luoja tuntuu järjestäneen ihmisille ainakin kaksi koulua, jossa tämä läksy opetetaan. Toinen on vanhemmuus ja toinen on lääkäriys. Aivan kuten rakastava vanhempi lapselleen, hyvä lääkärikin kertoo potilaalleen tarvittaessa huonoja uutisia, on tämän kanssa eri mieltä sekä tuottaa hoidoillaan ja tutkimuksillaan potilailleen kärsimystä, jotta voisi häntä todella auttaa. Samoin toimii myös Jumala, joka on kutsumalla itseään Isäksemme valinnut kuvata meidän suhteemme häneen nimenomaan lapsen ja vanhemman suhteena.

Ympäristön kohdellessa minua aikuisena unohdan sen herkästi – että pysyn aina lapsena suhteessa Jumalaan. Aivan kuin kiukutteleva lapsi tai kuten mukavuudenhaluinen potilas toivoisin mieluummin jotakin helpompaa kuin Jumalan tulen lailla puhdistavaa rakkautta. Haluan kehut, mutta en nuhteita. Haluan lääkkeen, mutta en harjoitteita. Onneksi hänen iankaikkisella vastaanotollaan saan sen mitä tarvitsen, enkä sitä mitä haluan. Olen kuullut, että vielä jonain päivänä ne ovat sama asia.

Juhani Junnila