Jäsenlehden uusin numero on ilmestynyt. Lehden teemana on kokonaisvaltainen hoito. Alla toimitussihteerin ajatuksia – uusimman lehden voit kokonaisuudessaan lukea tästä. 

Toimitussihteerin palsta: Tunne itsesi, tunne potilaasi, tunne ihminen

Sinullakin on sellainen. Nimittäin anthrōpos ja logos – yhdessä antropologia, eli oppi ihmisestä. Osaathan kertoa ihmisistä paljonkin. Tänään ehkä tutkit sellaista vastaanotollasi, kenties heräsit sellaisen vierestä, vai ehditkö vilkaista peiliin? Meillähän on ihmisistä paljonkin sanottavaa, erityisesti niistä hankalista.

Oma antropologiamme ei muodostu tyhjiössä, vaan se muuttuu kokemustemme ja kuulemiemme vastausten myötä. Mutta kenen vastauksia kuuntelemme? Onko ihminen vain “sisätautinen potilas”, luontaisesti hyvä eläin vaiko vain kasa lihaa mielettömässä kosmoksessa? Tällä kokonaisvaltaisen hoidon teemalehdellä halusimme paitsi herättää näitä kysymyksiä, niin myös kenties antaa joitakin vastauksia. Kysymys ei ole meille kristityille lääkäreille yhdentekevä, sillä kuinka voisit todella auttaa ihmistä, jos et tunne häntä?

Kuinka voisit todella auttaa ihmistä, jos et tunne häntä?

”Jumalasta ei voida tietää mitään”, kuuluu 2000- lukulaisen ylevä ajatus. Ylevää tai ei, niin ainakin sisäisesti ristiriitaista, sillä tämän yhden asian Jumalasta hän vaikuttaa tietävän. Kristinuskoa se ei myöskään ole, sillä kristittyjen Jumala on Raamatun Jumala, joka on ilmoittanut meille itsestään. Onhan Vapahtajamme itse Sana (logos). Hänellä on meille sanottavaa ihmisestä ja hänen arvostaan. Hän oli hiljainen ja nöyrä astellessaan puolestasi ristille, sillä silloin huusivat hänen tekonsa.

Juhani Junnila