Jäsenlehden uusin numero on ilmestynyt. Alla toimitussihteerin ajatuksia – uusimman lehden voit kokonaisuudessaan lukea tästä.

 

Jotain pysyvää

Toimitussihteerin palsta

 

Terveysvaikuttaja ja pääomasijoittaja Vinod Khosla on arvioinut, että 80% lääkärin työstä käy turhaksi, sillä älykkäät koneet ovat ihmistä edullisempia ja luotettavampia. Onko ennusteessa liikaa kanttia vai malttia, jää nähtäväksi. Konsensus kuitenkin lienee, että lääketiede ja koko yhteiskunta on jatkuvassa ja vilkkaassa murroksessa. Kun vauhti sokaisee ja tukka on putkella, sitä tärkeämpää on punnita, mistä kannattaa pitää kiinni.

Toisin sanoen: mikä lääketieteessä on luovuttamatonta? Jonkun mielestä ne ihmislääkärit, toisten mielestä omantunnonvapaus, monen mielestä paperiresepti. Nämä ajankohtaiset esimerkit osoittavat, että asioiden arvo huomataan monesti vasta, kun ne ovat uhattuina. Helposti tärkeimmät arvomme ovat itsestäänselvyyksiä, esimerkiksi ihmisoikeudet. Huomaamme niiden olevan kaikkea muuta, kun siirrymme ajassa 50 vuotta taakse päin tai ihan vain kartalla kauemmas. Tärkeimmät arvommekaan eivät siis ole automaattisesti turvassa, varsinkaan, jos koko niiden perusta horjuu, niin kuin prof. Puolimatka tämän lehden artikkelissaan perustelee.

Emme tiedä, ovatko ihmisoikeudet osoittautuneet vuosien kuluttua vain hetken muodiksi tai lääkärit korvautuneet roboteilla. Varmaa sen sijaan on, että jokainen meistä vaikuttaa tapahtumiin jalanjäljellään. Vaeltakaamme siis harkiten, toisiltamme suuntaa kysellen ja ennen kaikkea rukoillen. Tänään iloitsen siitä, että Hyvä paimen on luvannut meitä matkallamme johdattaa.

Juhani Junnila