Noin tuhat ihmistä osoitti tiistaiaamuna 8.9. mieltään kehitysyhteistyön puolesta Helsingissä. Tempauksen lopuksi mielenosoittajat vetivät paperipussit päähänsä osoittaakseen, että Suomen luistaminen globaalista vastuunkannosta hävettää.

”Vastustamme hallituksen kaavailemia rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Suunnitellut leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin ovat kohtuuttoman rajut ja uhkaavat halvaannuttaa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun.” Tämän viestin halusi yli 41 000 vetoomuksen allekirjoittanutta suomalaista välittää päättäjille ennen huomenna alkavaa budjettiriihtä. Vetoomus luovutettiin kehitysministeri Lenita Toivakalle Me välitämme -mielenilmauksen yhteydessä.

kuva1

”Kehitysyhteistyöosaamisemme on vaivalla rakennettu. Se on helppo tuhota nopeasti mutta sitä on äärimmäisen vaikea saada takaisin. Tällaisia leikkauksia kehitysyhteistyöhön ei ole koskaan ennen tehty. Hallitus tullaan muistamaan tästä”, sanoi Kepan puheenjohtaja Elina Vuola ministeri Toivakalle pitämässään puheenvuorossa.

Suomen hallitus aikoo leikata noin puolet varsinaiseen kehitysyhteistyöhön suunnatuista varoista ensi vuoden alussa. Ilman porrastusta toteutettavien, nopeiden leikkausten takia hankkeita joudutaan ajamaan alas hallitsemattomasti, mikä jättää sadattuhannet kehitysmaiden ihmiset suuriin vaikeuksiin.

Kristilliselle Lääkäriseuralle leikkaukset merkitsevät viime keväänä jätettyjen hankehakemusten hylkäämistä ilman käsittelyä. Monissa muissa järjestöissä vaikutukset ovat vielä paljon suuremmat. Ulkoministeriön kumppanuusjärjestöjen ohjelmatukea leikataan heti ensi vuoden alusta noin 40%. Suomessa yt-neuvottelut ovat jo käynnissä monissa järjestöissä, kohdemaissa kärsijöiksi joutuvat ryhmät, jotka jo muutenkin ovat kaikista heikoimmassa asemassa.

”Harvoin esiinnyn mielenilmaisuissa, mutta nyt asia oli niin tärkeä, että halusin olla näiden 41 000 kansalaisen mukana. Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää, jotta voimme jatkossakin edesauttaa rauhanprosesseja. Juuri tällä hetkellä näemme, mihin rauhan puuttuminen johtaa pakenevina ihmisinä”, sanoi vetoomuksen luovuttaneeseen delegaatioon osallistunut Elisabeth Rehn ministeri Toivakalle.

”Vetoan ministeriin, ettei kansalaisjärjestöihin ja YK:hon kohdistuvaa budjettileikkausta toteutettaisi näin rajusti. Uskon, että yritysrahoituksen roima lisäys voi odottaa, jottemme joudu pettämään kaikkein köyhimpiä yhteistyökumppaneitamme”, Rehn sanoi.

Me välitämme -mielenilmauksen järjesti kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry yhdessä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa.

kuva2

Lisää kuvia tapahtumasta: https://www.facebook.com/suomenkristillinenlaakariseura